maanantai 8. lokakuuta 2012

Kuulumisia kasvihuoneelta

Elämäni ensimmäinen kasvihuone ja siitä saadut kokemukset täyttivät kaikki odotukseni. Oikeastaan ylittikin. Kasvulaksi nimittämäni itsetehty kasvihuone toimi hyvin ja kurkut, tomaatit, basilikat ja munakoisot viihtyivät. Tilaa oli riittävästi, noin 15 neliötä, ja kuutioita runsaasti, koska Kasvulassa on harjakatto kuten taloissa.

Kasvit kasvoivat laastipaljuissa. Niiden multa on tarkoitus kompostoida lehtien kanssa ja kierrättää uudelleen käyttöön. Ainoa haitta täysissä laastipaljuissa on, että niitä ei jaksa yksin siirrellä ja nostella.

Tomaatteja olin kasvattanut terassilla aikaisempina kesinä, mutta kurkkuja ja munakoisoja en koskaan. Kurkut kasvoivat kohisten ja olivat hyvän makuisia kölliköitä. Tuli tehtyä monta kurkku-tomaatti-basilika salaattia. Juu, ja tietysti omat tuotokset maistuivat tooosi paljon paremmilta kuin kaupasta ostetut.






20 kommenttia:

  1. Tuollainen kasvihuone on ihana. Omat kasvatetut maistuvat todella paremmilta kuin kaupasta ostetut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokainen kasvihuone on ihana. En osannut odottaa, että näin ihana. Keväällä siellä oli kiva istuskella lämpimässä ja odotella kesäkauden avautumista. Nyt siellä on kylmää, kun aurinko ei lämmitä.

      Poista
  2. Munakoisoja on minunkin ensi vuonna kokeiltava. Itsekasvatetuissa on mahtava maku kaupan tuotteisiin verrattuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se maku, se maku, justiinsa. On kiva kokeilla, ei se päämäärä vaan matka...

      Poista
  3. Minäkin meinaan kokeilla maissin ja munakoison kasvatusta.

    VastaaPoista
  4. Teitte fiksusti, kun teitte tarpeeksi ison kasvihuoneen heti. Ne pienemmät vaativat enemmän työtä ja siellä on hankalampi työskennellä. Kasvulasta on iloa myös oleskeluun ja se toimii silmänilona ympäri vuoden. Vastaavasta täällä haaveillaan - ehkä vielä joskus. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin mäkin olin lukenu, että mahdollisimman suuri kasvihuone, niin ilma kiertää ja tila ei lopu kesken. Olisin teetättänyt vieläkin isomman tuosta kasvihuonepuolesta, mutta tuli alamäki vastaan. Mutta kyllä tuokin riittää vallan hyvin mun pienimuotoisiin viljelyihin. Mä kun oon erittäin huono/laiska säilöjä ja mehustaja. Tai rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että ainoostaan pakastan marjapuskista (mies kerää tai käly) kerätyt marjat. Hyi minua.

      Kyllä säkin sen kasvihuoneen saat. Mäkin ootin tätä omaani monta vuotta. Sitten se tuntuukin niin loistavan ihanalta.

      Poista
  5. Kasvihuone on varmasti kaikkien puutarhakärpäsen pureman saaneiden unelma. On siinä vain jotain niin hienoa, kun saa käydä omia tomaatteja, kurkkuja ynnä muita keräämässä. Ja tosiaan se maku!:) Jokin aika sitten tyhjensin jo kasvihuoneen ja kasvilavat. Nyt sisällä on loput tomaatit kypsymässä, ja kurkkuja ja kesäkurpitsojakin on muutama käyttöä odottamassa. Ensi kesä vain mietityttää, että mistä sitä nyt taimet hankkisi, kun meidän luottopuutarhamme lopetti viime kuussa toimintansa. Oli niin kätevää, kun aikaisin keväällä sai varata taimet valmiiksi, ja taimet olivat aina hyvälaatuisia ja edullisia. Nyt pitää lähteä jostain kauempaa niitä metsästämään.:(

    Päälle 100 milliä sitä vettä sitten saatiin viikonlopun aikana. Muutama pisara on tänäänkin tipahdellut, mutta muuten on ollut poutaa ja aurinkokin pilkahdellut. Vihdoin saatiin loputkin klapit pinoon, ja nyt on Tapaninpäivän myrskyn puuhommat saatu vihdoin päätökseen.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. *torven soittoa ja aploodeja* Vai saitte Tapanin tuhot puuvajaan! Hianoo!!! Yks homma vähemmän mietittävänä. Meillä on klapit vielä tapulissa, kun mies on ollu kolme viikkoo taudissa, niin hän ei ole jaksanut, minä en oo taas viittinny. Ja onhan sitä tosiaan tota sadettakin tullut. Kauheen määrän teillä onkin lotuuttannu.

      Mut mietitään ilosempia juttuja ja suunnitellaan ens kesän kasvihuonkasvatuksia. Toivottavasti löydät kivan puutarhan. Itsekasvatetut tomaatintaimet, ainakin mulla, tuppaavat venymään pituutta valon puuttesta.

      Poista
    2. Tuhotyöt ei ihan silti vielä loppuneet. Vielä on ulkosauna korjaamatta ja saunan ympärysalue kunnostamatta. Sauna olisi kiva saada kuntoon, vaikka sitä hyvin käyttämään pystyy nytkin, mutta ympäristöllä ei ole kiirettä. Saan talven yli rauhassa miettiä millaiseksi se osa pihaa tehdään.

      Ei noita puuhommia kipeänä jaksa, ja yksinkin niitä on tylsä tehdä. Meillä oli puut vähän riipin raapin, nyt kelpaa, kun ovat siistimmin eivätkä vie enää niin kauheasti tilaa.:)

      Vettä on riittänyt, mutta onneksi tuo määrä tuli useamman päivän aikana. Muutama vuosi sitten ropautti tuon sata milliä ihan tunnissa parissa, ja silloin tulvi jo kellarikerroskin...:(

      Luulen, etten vielä vähään aikaan mieti ensi kesän kasvatuksia. Pitää ensin vähän hengähtää.;) Eiköhän niitä taimia jostain löydy. Itse ei niiden kanssa viitsi pelata juuri tuon vuoksi, kun pakkaa tulemaan honteloita. Valo ja tila ei riitä.

      Poista
  6. Tosi mukavaa, että sulla on noin huippuhyvät kokemukset kasvihuoneestasi. Sun Kasvula on kyllä Helmi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvula on kyl Helmi, toden totta. Se on nätti ja käytännöllinen ja ihan kaikkee. Kiitti!

      Poista
  7. Olenhan ymmärtänyt oikein, että Kasvulasi on kiinni teidän talossa? Eli että se on niinkuin kuisti myös? Olipa miten tahansa, ihana se on ♥♥♥

    Ja aivan mahtavaa on saada omaa satoa. Jos minulla olisi kasvihuone, se olisi täynnään erilaisia tomaatteja - ja basilikaa niiden suojassa (tai siis päinvastoin). Juuri muuta en keksisi siellä kasvattaa, tai no, ehkä kurkkuja. Totesin juuri epämarttamaisesti, että ei minun kovin mittavaa hyötykasvipuutarhaa kannata pitää, kun emme osaa hyödyntää satoa. Perunat ja sipulit (valkosipuli, keltasipuli, punasipuli ja salottisipulina ostamani ryvässipuli) tekivät satoa, juuri mikään muu tänä vuonna ei.

    Komea on ollut sinun vuotesi. Hyvä, sinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole kuisti. Kasvula on ihan erillinen rakennus. Täytyy laittaa kuvia, kun selventävät kuvat jäivät Vuodatukseen (murrrkeleen blogi). Niin samaa mieltä kanssasi tuosta ihanuudesta.

      Samat on haaveet kuin sulla eli ens vuonna enemmän tompsuja, vähemmän kurkkuja. Munakoiso on kaunis, mutta sen kasvattaminen ei ns. lyö leiville.

      Sulla on ollutkin runsas sipulisato. Mulla on ruoho- ja ilmasipulia. Yritetään taas ens vuonna kehitellä mukavia juttuja pihalle.

      Asiasta kolmanteen, meillä on huomenna Marttailua on liikkellä -järjestökoulutus. Minä ja 5 muuta marttaa saamme Taitoavain I.

      Poista
    2. Voi, onneksi olkoon!! Minun piti aloittaa Ykkösavaimen suorittaminen tänä syksynä / ensi vuoden alussa, mutta töissä tuli eteen sellaisia projekteja, että on pakko siirtää vuodella eteenpäin.

      Hieno urakka sinulla takana, ja kaikkien muiden opiskelujen ohella vielä. Nostan hattua!

      Poista
  8. Oih ja voih, itsetehty kasvihuone ja itsetehdyt kasvit. Mitä sitä voisi tarhuri enempää toivoa? No ei mitään.

    15 neliötä kuulostaa tosi runsaalta koolta, sinne varmasti mahtuu väljästi kaikenlaista – ihanaa sisustustakin, niin kuin olen kuvista nähnyt. Millainen voisi olla täydellisempi kesähuone? No ei mikään.

    Kuten mm. Intopii tuossa yllä toteaa, minunkin mielestäni Kasvula on tosi upea ja inspiroiva. Odotamme kevättä ja Kasvulan uutta kautta, olemme hengessä mukana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otin varovaisesti tämän ekan kesän käyttökokeilun, mutta turhaa pelkäsin. Kaikki meni hyvin. Yks ongelma on tuuletus. Täytyy itse käydä avaamassa ovet, että kasvit eivät ihan läkähdy pytinkiin. Kuuma siellä olikin, vaikka etelän puoleisissa ikkunoissa oli sälekaihtimet. Lämpö tuli katon läpi. Ostin semmoisen automaattisen ikkunan avaajan, mutta sen asennus jäi. Ens vuonna sitten.

      Kasvulassa on kyllä mukava kökkiä ja huilata välillä. Olon tekee vissiin ihanaksi se, kun katon kautta tulee valo runsaasti.

      Poista
  9. Epäilen, että juuri tuonne minun piti kerran muuttaa asumaan? Kaunis paikka ja tarjoaisi vielä sadonkorjuun aikaan evästäkin. Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, älä kuitenkaan muuta talvea vasten, kun siellä on kylmää, muutat keväällä, kun auringosäteet alkavat lämmittämään. :)

      Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...