keskiviikko 8. elokuuta 2012

Kasvulan tavarakeidas

Tomaatit kypsyvät hyvää vauhtia ja voi mahoton, kun ovat maukkaan makuisia. Kurkut jaksavat tuottaa edelleen satoa. Annoin niille hieman lisää lannoitetta. En enää koskaan hanki valmiita kasvusäkkejä, ovat niin rumiakin, vaan lannoitan itse, kun ei tämä lannoittaminen kovin ihmeitä tunnu vaativan.

Munakoisot kasvavat. Siis nimenomaan kasvavat korkeutta. Satoa en usko niiden tuottavan, mutta ensi vuonna uusin kujein. Nythän minun taimetukseni eivät onnistuneet. Itivät hitaasti ja kituuttaen.

Nakkasin chilin ja paprikan taimet ulos Kasvulan edessä olevaan taimipenkkiin ja ihme ja kumma, kasveissani on marjahedelmiä. Olen osan stevioista leikannut kuivumaan. Ohjeiden mukaan niitä ei auta päästää kukkimaan, kun niiden maku kärsii. Ruma kasvi, ei ilmesty toiste penkkiini. Nämä steviat olivat Mökön (äitini) keksintö.

Nyt en laitakaan kuvia kasveista, vaan tavaroista, jotka ovat rantautuneet Kasvulaan. Olkaapa hyvät!

  

  

  



24 kommenttia:

  1. Äitini äidillä oli tuollainen vihreä, hedelmäkuvioinen peltipurkki aikoinaan ollessani lapsi ja siellä oli aina hänen leipomiaan ässä-pipareita, reilusti sokeria ja kanelia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ässä-pipareita, oikein herahti vesi kielelle. Mulla on silmäkarkkia kupissa, sulla tuli suu makiaksi.

      Poista
  2. Itse kasvatetut tomaatit ja kurkut on maultaan ihan eri luokkaa kuin kaupan. Kirsikkatomaatitkin on kuin karkkia söisi.:) Meillä meni kurkunkasvatus tänä kesänä vähän pieleen... Joka kesä on ollut ylituotantoa, nyt ei olla vielä saatu kuin pari avomaankurkkua. En oikein tuota uutta multaa uskaltanut kauheasti lannoittaa, ja voiman puute tässä sitten ilmenikin syyksi kurkuttomuuteen. Lisälannoitetta nakkasin reilusti, ja nyt eletään toivossa, että kurkkujakin vielä saataisiin. Nyt ainakin alkaa olla jo hyvin kunnon alkuja ja lehtien väri on parantunut. Monta vuotta kurkkua sai jo kasvatella ennen kuin selvisi, että tarvitsee voimakkaan lannoituksen.;)

    Tomaatit ovat hyvin pärjänneet vähemmälläkin voimalla ja uuden mullan ansiosta tomaattisadosta tulee hyvä. Munakoisot on tosi hitaita. Joskus olen munakoisoa koittanut kasvattaa, mutta ei se vain tahdo ehtiä satoa tuottamaan. Pieniksi jää alut.

    Ei se stevia nyt niin ruma ole, etteikö sitä johonkin puutarhan soppeen sopisi.;) Minäkin olen lehtiä jo kuivannut, mutta ei se kyllä niin makeaa ole kuin mitä olisi kaikesta hypetyksestä luullut. Aikamoisia makueroja kuitenkin on eri taimissa. Yrttejä olen muutenkin kuivaillut, teeaineksiksi ja ruoanlaittoon.:)

    Hienoja, kauniita tavaroita!:) Tuollainen puunuija/-survin löytyy meiltäkin. Mies sillä aina survoo puolukat puolukkatuoremehuun ja survokseen. Viimeisen kuvan muotoinen emalipannukin löytyy. Meillä on tummansininen valkoisilla kukilla. Huvimajassa pidän sitä pikkupelargonioiden kastelukannuna.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En pukannut tarpeeksi ruohosilppua kurkulle, niin alko lehdet vaaleneen ja kukinnot tippumaan. Liotin veteen puutarhalannoitetta ja jopa rupesivat kurkunpötkäleet kasvamaan. Se on kuule, kmsu, niin että parhaiten oppii kokeilemalla. Jep jep.

      Munakoiso oli mielenkiintoinen kokeilu, enpä yritä uudelleen. Vaatii pidemmän ja lämpösämmän kasvukauden eli kunnon kasvihuoneen valoineen, luun mä.

      Nää mun steviat ovat aivan ällötykseen asti makeita. Saa Mökö toivomaansa kaloritonta makeutta.

      Sulla on puunuija oikeassa käytössä. Mä töpsyttelen tuolla mullan pinnan, kun keväällä kylvän siemeniä. Emalipannu onkin hyvä kastelukannuna.

      Poista
  3. Ihania tavaroita kauniissa ympäristössä. Naureskelin, että minullakin on takaterassille ilmestynyt jos mitäkin puutarhanhoitoon liittyvää tässä kesän aikana. Syksyllä sitten taas ihmetellään, että mihin ne kaikki laittaisi talven alta pakoon. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se kummaa, ku keväällä jalat liikkuu sukkelaan, kun niitä tavaroita kiikuttaa paikoilleen ja syksyltä, koko homma maistuu pakkotyöltä. Jalatkin tuntuu raskaalta. Hih. Sitten niitä tavaroita pinotaan ja kasataan varaston- ja autotallin nurkkaan. Joo, tuttua huttua.

      Poista
  4. Kurkuille ei tosiaan riitä ruohosilppu niin kuin tomaateille. Katteena se kuitenkin on hyvää, multa ei kuivahda niin helposti. Itse kasatelen noin kerran viikossa Kekkilän vaaleanpunaisella kurkkuja, mutta tomaateille kastelulannosta tuli vain pari annosta koko kesänä.
    Stevia on älyttömän makeaa, ällöttävää. Täytyy kuivata, jos se kerran ei saa kukkia! Hyvä, kun kerroit. En tiedä, tuleeko käytettyä mihinkään, tähän mennessä sitä on vain porukalla ihmetelty. Toinen taimi on ruukussa ja toinen yrttimaalla, ensimmäinen voi huomattavasti paremmin. Säilyyköhän se ensi kesään ikkunalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurkulle paljon ravinteita ja tomaatit pärjää melkein omillaan. Tämä sun ohjees pitää muistaa ensi kesänä.

      Noin mä luin, että stevian maku muuttuu, jos se pääsee kukkimaan. Voithan sä kokeilla sen säilymistä. Ei se ainakaan maassa säily, näin luin jonkun asiantuntijan kokeiluista. Hän totesi, että on helpompaa kasvattaa siemenestä keväällä. Mut mielestäni kannattaa aina kokeilla, jos tilaa on, eihän sitä koskaan tiedä.

      Poista
  5. Ihania, tunnelmallisia esineitä sinulla siellä ja kadehdittavan paljon tilaa! Minulla on kasvihuone niin tupaten täynnä viidakkoa, etten itse meinaa sekaan mahtua. Osasyynä on sekin, etten ole raaskinut latvoa tomaatteja ajoissa, enkä katkoa sivuhaaroja kurkuista, kun olen optimistisesti odottanut, että kasvukausi jatkuisi vielä pitkään. Nyt ei kuitenkaan siltä näytä. Täällä on vain 11 astetta lämmintä ja sataa aina vaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko tunnustaa, että tää kasvihuoneeni on pikemminkin oleilutila kuin vakavasti otettava kasvatuspaikka. Ensi kesänä kasvatan useampia tomaatteja ja kurkkuja, kun ne olivatkin niin helppoja hoitaa.

      Katkoin jo aikapäivää sitten kurkkujen ja tomaattien latvat. Teilläpäs onkin kylmää, vaikkei meilläkään hellelukemia ole, mutta tarkenee sentään paitahihasillaan olla ulkona.

      Toivotaan vielä aurinkoa, että saat kasvihuoneesi tuotokset kypsymään.

      Poista
  6. Voi miten K A U N I I T A tavaroita! Tuo pieni laatikosto/lipasto on aivan erityisen viehättävä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain tuon pienen puisen laatikoston kälyltäni joululahjaa. Se on joulukalenteri, mutta säilytän pikkuisissa laatikoissa kukkien siemeniä. Pakko tunnustaa, että tykkään nostalgisista tavaroista, semmoisista joista tulee lapsuus mieleen. Olen niitä saanut ja hankkinut kirppareilta.

      Poista
  7. Ihana lokerikko yhdessä kuvassa! Kaupasta saatavat tomaatit ovatkin tosi mauttomia. Varmasti maistuu paremmalta sinun tomaattisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omat tomaatit ovat kyllä ylimaalisen hyvän makusia. Puinen lokerikko on joulukalenteri, josta olen tehnyt siemenien säilytyslokerikon.

      Poista
  8. Ei tuonne mitään tomaatteja kaivata pölisemään, tuohan on ihan täydellistä silmäniloa! Ihania tavaroita ja kivoja asetelmia.

    Taidat tarvita toisen lasikuution, ihan vaan kasveille? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiätty, onhan se noinkin! Mullahan on tual korikalusto, missä lekotella ja Aulassa lisäks sohva. Mut älä saata mua kiusaukseen, äläkä yllytä hullua... Toinen kasvihuone...

      Poista
  9. Kauniita tavaroita oot saanu kasvulaas kasatuks, mut enpä nähny, kun MUNA KOESSOO ;D

    VastaaPoista
  10. Onnea uudelle blogillesi. Tunnelmallisia kuvia!

    VastaaPoista
  11. Ihania aarteita oletkin saanut rantautumaan! Mikäpä nuita on katsellessa <3 Miulla oli viime kesänä stevia pihalla ja sainkin paljon kuivattua, mutta ei se oikein toiminut muualla kuin teessä. Tänä vuonna laitoin sen kasvihuoneeseen ja se ryökälehän kuoli. Mokoma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, mä oon tämmönen tavarahamsteri, kun nään jotain ihkua (sopu hintaan), niin pakko on hankkia. Kaikkee kaunista ja somaa pitää olla, kyl sä tiät, kun sullakin on nättejä juttuja.

      Vai kävi sun stevialle huonosti. Mä vein steviat tänään Mökölle ja hänen intonsa sen makeutuskäytöstä oli jo laantunut. Ens vuonna en halua mokomia roikaleita kukkapenkkiini. Täytyykin sanoa Mökölle, että kokeilee teen makeutukseen, voi meinaan olla kahvissa aika äkläkkää.

      Poista
  12. kertakaikkisen ihanan näköistä!!!!!

    VastaaPoista
  13. Ihania tavaroita! Mikähän siinäkin on, ettei noihin pikkujuttuihinsa edes kyllästy koskaan. Moni on ehdottanut mullekin, että joka taloa aletaan laajentaa!

    VastaaPoista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...